torstai 26. lokakuuta 2017

Ihana pentuarki!

Sunnuntaina 22.10 käytiin hakemassa pienen pieni Nada tyttö kotiin. Nada, viralliselta nimeltään Tyyris Huuma, s. 3.9.2017 tuli meille sijoitukseen Susanna Korhoselta. Painoa neidillä oli vähän reilu 3kg saapuessaan. Pienin pentu siis mikä meille on tullut, Nelli ja Milo on molemmat olleet 5kg saapuessaan 7vk iässä.

Kotimatkalla

Nada vinkui ja kiipeili automatkasta ensimmäiset puoli tuntia ja sen jälkeen nukkui loppumatkan. Matka kesti reilu tunnin. Kotona päätettiin, että ei esitellä Nadaa Milolle ulkona, sillä ulkomaailma pelotti aikalailla pientä pentua. Niinpä tehtiin niin, että minä menin ensin sisälle, laitoin Milolle pannan (jotain mistä pitää kiinni) ja otin herkkunamit esille (naturis). Huikkasin Samille rappukäytävään, että tulkaa vaan. Sami tuli sisälle, Nada sylissä ja minä pidin Miloa pannasta kiinni. Sami antoi Milon haistella Nadan pyllyä ja sen jälkeen sanoin, että laske vaan pentu lattialle. Pidin edelleen Milosta kiinni ja annoin nameja. Päästin Milosta irti ja palkkailin tasaisesti, jotta se pysyisi rauhallisena. Nelli otti pennun vastaan kuten odotinkin, haisteli, totesi että jaahas, tällänen taas ja tuli kerjäämään nameja. Nada oli aika pelokas aluksi ja pyöri lähinnä eteisessä. Noin 10 minuutin jälkeen totetin, että eiköhän tämä ollut tässä ja laitoin namit pois. Milo ei missään kohtaa haukkunut (todella ihme!), eikä muutenkaan käyttäytynyt liian päällekäyvästi. Koko sunnuntain annoin välillä Milolle nameja ja kutsuin sitä pois, että se antaisi pennun tutustua rauhassa. Välillä laitoin Milon portin taakse tai menin itse keittiöön portin taakse Nadan kanssa. Sunnuntaina vielä Milo jännittyi joka kerta kun meni haistelemaan pentua, mutta vähitellen alkoi rentoutua.

Ensimmäinen päivä kotona

Ensimmäisen yön Nada itkeskeli paljon. Aina kun se heräsi, alkoi vinkuminen ja sänkyyn hyppiminen. Eli noin tunnin välein. Aamulla, kun Milo pääsi taas samaan tilaan Nadan kanssa, oli kaikki jännitys tiessään ja selkeästi Milo totesi, että tämä on täällä edelleen, selvä.

Nyt Nada on ollut meillä neljä päivää ja ai että miten rohkea ja ihana pentu se onkaan! Milo on maailman ihanin isoveli, leikittää hienosti leluilla, mutta antaa myös olla kun sanotaan. Olen siis super tyytyväinen miten hienosti Milo on ottanut pennun vastaan. En olisi uskonut, että näin nopeasti siitä muuttuu järkevä, rauhallinen aikuinen. :D

Ollaan harjoiteltu Nadan kanssa yksinoloja samalla tavalla kuin Milonkin kanssa. Milohan oppi olemaan todella hyvin yksin, joten ajattelin että tämän luulisi siis toimivan. Nada on siis portin takan keittiössä yksinolot. Siellä on häkki, jossa ovi aina auki, peti, lelukori (pahvilaatikko jonka saa tuhota), paljon leluja ja pissa-alustoja.

Keittiö pentuhuoneena

Aina kun Nada nukahtaa johonkin päin asuntoa, kannan sen keittiöön häkkiin ja laitan portin kiinni. Kun se herää ja tulee unisena portille, odottelen hetken aikaa ja sitten avaan portin oven, sen kummemmin reagoimatta pentuun. Välillä myös hereillä ollessa laitan Nadan hetkeksi keittiöön ja kun on hiljaa, avaan taas portin huomioimatta pentua ollenkaan. Yöt Nada nukkuu vielä makkarissa, sillä en halua riskeerata että se huutaa öisin. Asutaan kuitenkin kerrostalossa. Keskiviikkona Nada oli ensimmäista kertaa yksin pidemmän ajan, reilun tunnin. Alle 10minuuttia se hieman vinkui ja sen jälkeen on mennyt nukkumaan. Muutenkin se on jo aika rento keittiössä, eikä enään yritä väkisin portin läpi, tai huuda kovaa. Pientä vikinää vain välillä.

Ollaan aloiteltu myös istumisharjoitukset, sekä harjoiteltu luopumista ja rauhoittumista. Ollaan myös aloitettu naksuttimelle ehdollistaminen. Nada on super fiksu ja oppii nopeasti. Se on myös todella ahne, joten ruokapalkka toimii hyvin.

Ulkona Nadaa ei voi vielä pitää irti ihmisten ilmoilla, sillä se lähtee kaikkien ihmisten perään pitkällekkin. Siis varsin itsenäinen ja rohkea pentu. Siispä tehdään paljon luoksetuloharjoituksia ja ihmisten ohittamisia.

Olen aivan myyty tähän ihanaan pieneen kelpie tyttöön <3

Ensimmäinen kuva laumasta 
Ensimmäinen kosketus lumeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti